Avenija Marina Držića

Avenija Marina Držića, poznatija kao Držićeva, jedna je od središnjih prometnica grada Zagreba. Ime je dobila 1928. godine po velikom hrvatskom i svjetskom komediografu, Marinu Držiću, a do tada se označavala kao ulica na Kanalu III.

     http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/9160-fotografije-i-filmovi-iz-davnijih-vremena-prije-1990-godine/page-35

Marin Držić - Vidra rođen je u uglednoj pučanskoj dubrovačkoj obitelji koja je za njegova života doživjela financijski slom. Školovanje je započeo u rodnom Dubrovniku, zatim odlazi u Italiju gdje se obrazuje za svećenika, no tijekom života promijenio je više zanimanja i mjesta boravka. Marin Držić ostao je zapamćen kao ilirik i dramatik koji je iza sebe ostavio velik broj priznatih djela. Najpoznatiji je po djelima Novela od Stanca, Skup i, komediji koju mnogi smatraju njegovim umjetničkim vrhuncem, Dundo Maroje. Iako je od nastanka Držićevih djela prošlo više od 500 godina, s živopisnim likovima, prepoznatljivim životnim situacijama te problemima možemo se poistovjetiti i danas.

Držićeva ulica ujedno je i jedan i od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u gradu Zagrebu. Na mjestu današnje Industrijsko-strojarske škole pronađena je rimska nekropola koja datira iz I.-II. st. poslije Krista. Također, na križanju s Vukovarskom ulicom nalazi se spomenik koji označava XVI meridijan koji prolazi kroz Zagreb. Zapadno od Držićeve ulice smješten je Autobusni kolodvor.

http://akz.hr/default.aspx?id=409


 Na mjestu današnjeg kolodvora za vrijeme Drugog svjetskog rata nalazio se vojni logor. Autobusni kolodvor Zagreb utemeljen je 17. studenoga 1961. godine na prostoru današnjeg Langova trga, a na lokaciji na kojoj je i danas - između Držićeve, Branimirove i Strojarske ulice, nalazi se od 4. srpnja 1962. godine.


http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/9744-zagreb-nekad-i-sad-ii-dio/page-11



Comments

Popular Posts